Windsurfer Lilian de Geus en zeiler Marit Bouwmeester hebben zich bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Enoshima verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

De Geus, de regerend wereldkampioen in de RS:X-klasse, sloot de wedstrijd als tweede af. Na haar succes op de WK in het Deense Aarhus was een plaats bij de beste zeven voldoende om aan de kwalificatie-eisen te voldoen.

Dat bleek geen enkel probleem in het water waar over een kleine twee jaar ook de olympische zeilwedstrijden gehouden worden. Dankzij haar derde plaats in de medalrace schoof de 26-jarige De Geus nog door naar zilver, achter de Chinese Chen Peina.

"Het is gelukt! Supertof. Als het nu niet was gelukt om de selectie af te tikken was het natuurlijk ook niet een heel groot probleem geweest, maar nu kunnen we gewoon ons programma draaien zoals we dat zelf willen. En dat is wel heel belangrijk", reageerde de Almeerse.

Haar coach Jacco Koops was al net zo blij. "Dit geeft superveel vrijheid en dat is precies wat we willen. We kunnen nu gewoon ons eigen ding doen en mooie stappen zetten."

Twee jaar geleden was olympisch debutant De Geus heel dicht bij eremetaal. Ze kwam in Rio de Janeiro één punt tekort voor een medaille en moest zich tevredenstellen met de vierde plek.

Bouwmeester voor medalrace al zeker van minimaal zilver

Ook Bouwmeester voldeed aan de kwalificatie-eisen in Enoshima. De olympisch- en drievoudig wereldkampioen in de Laser Radial-klasse is nog voor de medalrace al zeker van ten minste het zilver. Een plaats bij de beste vier was de eis zodat het Watersportverbond nu ook Bouwmeester kan voordragen bij NOC*NSF.

Bouwmeester gaat aan kop met 28 punten, gevolgd door de Zweedse Josefin Olsson met 46 punten. "Ik ben hierheen gekomen met twee doelstellingen: Tokio zo goed mogelijk leren kennen voor de Olympische Spelen, terwijl deze week ook meetelde voor de kwalificatie."

"Ik sla twee vliegen in één klap en ben dus heel tevreden", vertelde de Friezin die bij de WK in Aarhus in augustus genoegen moest nemen met zilver. "Ik heb nu alle vrijheid om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden en de kans zo groot mogelijk te maken om in 2020 weer goud te winnen."

Daphne van der Vaart (vijfde) en Maxime Jonker (tiende) mogen zondag ook nog terugkomen voor de medalrace.

Badloe wint in Japan, Van Rijsselberghe negende

Voor Kiran Badloe is een olympisch ticket nog ver weg, al won hij de RS:X-wedstrijd in Enoshima. Hij finishte de medalrace bij de mannen als tweede en pakte meer dan genoeg punten voor het goud. Goede vriend en concurrent Dorian van Rijsselberghe kwam als negende over de finishlijn en sloot de wedstrijd ook af als negende.

Badloe en Van Rijsselberghe hebben een ander kwalificatietraject, dat pas in het voorjaar van 2020 uitsluitsel geeft. De resultaten van drie WK's worden dan vergeleken. Van Rijsselberghe nam een voorsprong door in augustus in Aarhus de wereldtitel te veroveren, Badloe eindigde daar als tweede.

"Het was een mooie afsluiter vandaag", vertelde Badloe. "Ik heb een goede race gevaren, goede beslissingen genomen en initiatief getoond waar het moest. Ik ben blij met de week. Het is mooi dat we kunnen laten zien dat we hier goed uit de voeten kunnen op het olympische water."

Heiner begint als leider aan medalrace

Nicholas Heiner begint in de Finn-klasse als leider aan de slotdag. Hij klom na een moeizame week naar die positie dankzij de derde, zevende en tweede plaats in de races van zaterdag en houdt regerend olympisch kampioen Giles Scott uit Groot-Brittannië achter zich.

Afrodite Zegers en Anneloes van Veen gaan in de 470-klasse eveneens de medalrace in vanuit de koppositie. Het duo finishte zaterdag als derde en vijfde.

In de 49erFX voeren Annemiek Bekkering en Annette Duetz een lastige medalrace. Ze finishten als zevende, ook hun positie in het eindklassement.