De Holland Acht ontbreekt in de finale van de WK roeien. Het vlaggenschip van de Nederlandse bond eindigde vrijdag in de herkansingen als derde, achter Groot-Brittannië en Roemenië.

Vincent van der Want, Boudewijn Röell, Maarten Hurkmans, Simon van Dorp, Mechiel Versluis, Ruben Knab, Lex van den Herik, Freek Robbers en stuurman Diederik van Engelenburg moeten daardoor genoegen nemen met een plek in de B-finale van zondag.

Vorig jaar greep de Holland Acht bij de WK in Florida net naast de medailles (vierde). Bij de Europese titelstrijd van vorige maand in het Schotse Glasgow pakten de mannen achter het oppermachtige Duitsland zilver. Toen wisten de roeiers Roemenië nog wel achter zich te houden.

De vrouwenacht, bij de vorige WK zesde, haalde wel de A-finale. Ellen Hogerwerf, Marloes Oldenburg, Aletta Jorritsma, José van Veen, Ymkje Clevering, Monica Lanz, Carline Bouw, Kirsten Wielaard en stuurvrouw Ae-Ri Noort waren de besten in de herkansingen.

De Jong en Scheenaard naar finale dubbeltwee

Roos de Jong en Lisa Scheenaard bereikten de finale van de dubbeltwee. Een derde plaats in de halve finale, achter de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, volstond. Amos Keijser en Nicolas van Sprang moesten bij de mannen genoegen nemen met een plek in de B-finale.

Keijser en Amos eindigden in hun halve finale op de vierde plaats, net niet genoeg om voor de medailles te mogen strijden. Het Nederlandse duo voer aanvankelijk op de tweede plaats, maar moest in het verloop van de race terrein prijsgeven.

De WK roeien in Bulgarije duurt nog tot en met zondag. De A-finales worden op vrijdag, zaterdag en zondag gevaren.