Kira Toussaint heeft donderdag bij de tweede wereldbeker zwemmen in Doha opnieuw goud veroverd op de 50 meter rugslag. De Nederlander rekende in de finale af met Ranomi Kromowidjojo.

Toussaint tikte in de hoofdstad van Qatar aan in een tijd van 28,01. Daarmee was de rugslagspecialiste sneller dan vorige week bij de eerste wereldbeker in Kazan waar ze zegevierde in 28,18. Kromowidjojo eindigde verrassend als tweede in een persoonlijke record van 28,49.

Toussaint was tevreden met haar winnende tijd. "In Kazan was ik nog verbaasd. Ik ben er echt blij mee. Het ging heel lekker en uiteindelijk leverde het een mooie tijd op."

Kromowidjojo was blij met haar uitstapje naar de 50 meter rug, een onderdeel dat ze niet vaak zwemt.

"Ik wilde na de vorige race in Kazan heel graag een persoonlijk record zwemmen en dat is gelukt. Mijn oude tijd was tien jaar oud. Ik kreeg woensdag op de training een 'masterclass' starten van Kira. Dat heeft me heel erg geholpen."

Sjöström sneller dan Heemskerk en Kromowidjojo op 50 vrij

Femke Heemskerk en Kromowidjojo moesten op de 50 meter vrije slag opnieuw hun meerdere erkennen in de Zweedse topper Sarah Sjöström.

De veelvoudig wereldkampioene tikte aan in 23,99. Heemskerk werd tweede in een persoonlijke record van 24,54, gevolgd door Kromowidjojo op de derde plaats met een tijd van 24,62.

Vorige week zegevierde Sjöström in Kazan op deze afstand eveneens, met Kromowidjojo als tweede en Heemskerk als derde.

In Doha behaalde Heemskerk eveneens zilver op de 400 meter vrij. Arno Kamminga eindigde als tweede op de 100 meter schoolslag. Mathys Goosen pakte brons op de 100 meter vlinderslag.