Ashun Wu gaat na de eerste dag van het KLM Open aan de leiding. De 33-jarige golfer uit China liep donderdag op The Dutch in Spijk een rondje van 64 slagen. Talenten Max Albertus en Jerry Ji zijn bij afwezigheid van Joost Luiten voorlopig de beste Nederlanders.

Wu kwam in Gelderland door zeven birdies en elf keer par uit op een score van -7. Daarmee heeft hij een voorsprong van één slag op de Brit Chris Wood, die na een rondje van 65 (-6) op de tweede plaats staat.

De Chinees Wu is geen wereldtopper, al won hij al twee toernooien op de Europese Tour. Hij is de huidige nummer 344 op de wereldranglijst.

Liefst dertien golfers - onder wie de Amerikaan Kevin Stadler, de Deen Sören Kjeldsen en de Brit Eddie Pepperell - delen de derde plaats na een eerste omloop van 66 slagen (-5).

Drievoudig majorwinnaar Padraig Harrington uit Ierland staat gedeeld 27e met -3, net als voormalig nummer één van de wereld Lee Westwood. Een andere voormalig mondiale nummer één, de Duitser Martin Kaymer, liep donderdag een ronde van 70 (-1).

Titelverdediger Romain Wattel kende een slechte eerste dag. De Fransman kwam mede door een double bogey op de achttiende hole uit op een rondje van 72 slagen (+1). De Brit Ross Fisher, de nummer zestig van de wereld, kan de cut al bijna vergeten na een dramatische ronde van 77 (+6).

Amateur Ji maakt prima indruk op The Dutch

Bij afwezigheid van voormalig winnaars Luiten en Maarten Lafeber speelden de Nederlanders zoals verwacht een bijrol op The Dutch. Albertus is de beste thuisspeler door een rondje van 69 slagen (-2). De 24-jarige golfer, die normaal op het derde Europese niveau acteert (de Pro Golf Tour), staat daarmee gedeeld 39e.

De pas achttienjarige Jerry Ji maakte een prima indruk in zijn eerste rondje. Het grote Nederlandse talent, dat nog speelt als amateur, kwam door drie birdies en twee bogeys uit op 70 slagen (-1), goed voor de gedeelde 65e plek.

Ralph Miller (+1), Jurrian van der Vaart (+1), Reinier Saxton (+2), Mark Reynolds (+2), Robbie van West (+2), Davey Porsius (+3), Koen Kouwenaar (+3), Dylan Boshart (+5), Kiet van der Weele (+6), Stan Kraai (+7), Maarten Bosch (+9) en Aydan Verdonk (+12) zullen vrijdag erg hun best moeten doen om de cut te halen.

Luiten kan door een operatie aan zijn pols in juli niet meedoen aan het enige Nederlandse toernooi op de Europese Tour. De 32-jarige Nederlander won het KLM Open in 2013 en 2016.

Lafeber meldde zich vorige week af met een rugblessure. De winnaar van 2003 heeft al enkele jaren geen kaart meer voor de Europese Tour.