De Nederlandse amazone Jeanette Wilhelm is woensdag op de Wereldruiterspelen boos afgestapt bij het onderdeel endurance. Ze nam dat besluit nadat door een onoverzichtelijk begin van de wedstrijd een herstart nodig bleek te zijn.

"Mijn grens is bereikt. Vanaf dag één liep het hier niet met de organisatie. Iedere dag hebben we frustraties gehad en nu ben ik er klaar mee. Ik vind het WK waardeloos georganiseerd", zei een boze Wilhelm in het Amerikaanse Tryon.

De start verliep aanvankelijk zeer chaotisch, waardoor veel deelnemers niet op tijd konden vertrekken. Daarop besloot de wedstrijdleiding na een ronde tot een herstart.

Door het besluit van Wilhelm heeft Nederland geen 'streepresultaat' meer, waardoor het na nog een tegenslag kansloos is voor een goed landenklassement.

De Wereldruiterspelen zijn dinsdag begonnen en duren tot 23 september. Nederland is met een omvangrijke equipe aanwezig in de disciplines springen, dressuur, eventing, mennen, endurance, reining, voltige en paradressuur. Naast wereldtitels staat bij sommige onderdelen ook olympische kwalificatie op het spel.

Bij de vorige Wereldruiterspelen, vier jaar geleden in Normandië, eindigde Nederland achter Groot-Brittannië als tweede op de medaillespiegel. De equipe verliet Frankrijk met zes keer goud, driemaal zilver en negen bronzen medailles.