Golfer Justin Rose is de nieuwe nummer één op de wereldranglijst. De 38-jarige Engelsman passeerde de Amerikaan Dustin Johnson maandag dankzij zijn tweede plek op het BMW Championship in Philadelphia.

Rose verloor in een play-off van de Amerikaan Keegan Bradley. De teleurstelling over die 'nederlaag' was bij Rose na afloop echter snel verdwenen toen zijn leidende positie in het mondiale klassement ter sprake kwam.

"Een jongensdroom is uitgekomen", zei Rose, die meestal op de PGA Tour speelt. "Ik was graag met een eindzege de nieuwe nummer één geworden, maar dat neemt niet weg dat ik verguld ben met deze klassering. Dit is een geweldige mijlpaal in mijn loopbaan. Hier ben ik erg trots op."

Rose is de 22e golfer op de eerste plaats van het mondiale klassement sinds de invoering van de ranglijst in 1986. Hij won tot dusver negen titels op de PGA Tour waaronder het US Open in 2013. Rose behaalde tevens olympisch goud op de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

De Engelsman zal later deze maand met het Europese team in Parijs aantreden tegen de Amerikaanse ploeg in het prestigieuze toernooi om de Ryder Cup.

Luiten valt buiten mondiale top honderd

Joost Luiten is niet meer terug te vinden in de top honderd van de wereldranglijst. Hij zakte op de nieuwste ranking van de 97e naar de 103e plek. De terugval van Luiten is verklaarbaar, want hij is al enkele maanden uitgeschakeld door een polsblessure.

De Rotterdammer speelde in mei in Engeland zijn laatste toernooi. Luiten is als tweevoudig winnaar ook afwezig op het KLM Open, dat donderdag begint. Zijn hoogste positie op de wereldranglijst dateert van 2014, toen hij 28e stond.

Bijna een jaar geleden viel Luiten ook korte tijd buiten de top honderd. In oktober 2017 stond hij 102e, maar door zijn tweede plaats in Valderrama Masters voegde hij zich weer bij de beste honderd.