Tijdens het openingsweekend van de NFL hebben twee American footballers uit protest geknield tijdens het Amerikaanse volkslied: Kenny Stills en Albert Wilson van de Miami Dolphins.

Robert Quinn, ploeggenoot van Stills en Wilson bij de Dolphins, stak zondag zijn vuist in de lucht tijdens het spelen van het volkslied, net als San Francisco 49er-speler Marquise Goodwin. Denver Broncos-spelers Demaryius Thomas en Brandon Marshall kozen ervoor om in de kleedkamer te blijven tijdens de 'Star-Spangled Banner'.

In aanloop naar de start van het reguliere NFL-seizoen was er wederom veel te doen om Colin Kaepernick, de quarterback die in 2016 als eerste knielde tijdens het volkslied, uit protest tegen buitensporig geweld van de politie tegen minderheden.

Zijn protest tegen rassendiscriminatie kreeg daarna steeds meer bijval, tot woede van de Amerikaanse president Donald Trump, die ontslag van de in zijn ogen respectloze NFL-spelers eiste.

ESPN meldde zondag dat er dit seizoen waarschijnlijk geen nieuwe regels over het volkslied ingevoerd zullen worden. De NFL en de spelers blijven wel in overleg over mogelijke manieren om sociale ongelijkheid te helpen aanpakken.

NBC laat Just Do It-campagne zien

Kledingfabrikant en NFL-sponsor Nike baarde kort voor de start van het nieuwe seizoen opzien met een reclamecampagne waarvan Kaepernick het gezicht is.

Het leidde tot heftige reacties, waarbij mensen hun Nike-schoenen verbrandden. Televisiezender NBC liet afgelopen donderdag tijdens de openingswedstrijd het spotje van de Just Do It-campagne met Kaepernick zien.

Kaepernick lichtte anderhalf jaar geleden de optie om zijn contract bij de San Francisco 49ers te laten ontbinden. Sindsdien is hij door geen enkele club meer aangenomen.

Stills, die al sinds 2016 knielt tijdens het volkslied, vertelde recent dat hij zou overwegen met zijn protest te stoppen als Kaepernick een contract zou krijgen van een NFL-club.