Michael Matthews heeft zondag ook de Grand Prix van Montreal op zijn naam geschreven. De renner van Team Sunweb won vrijdag met de Grand Prix van Quebec al een andere eendaagse Canadese WorldTour-koers.

De Australiër klopte in Montreal de Italiaan Sonny Colbrelli in de laatste meters. De Belg Greg Van Avermaet sprintte naar de derde plaats. Timo Roosen van Lotto-Jumbo kwam als eerste Nederlander als vijfde over de streep.

De 27-jarige Matthews heeft dit seizoen vier zeges op zijn palmares bijgeschreven. Eerder zegevierde hij in de slotrit van de BinckBank Tour en de proloog in de Ronde van Romandië.

De GP van Montreal maakt sinds 2010 deel uit van de UCI WorldTour. De eerste editie werd gewonnen door Robert Gesink. De Achterhoeker ontbrak dit jaar omdat hij bij een training in de Verenigde Staten eind augustus een sleutelbeen en twee ribben brak.

Veel vluchters kunnen massasprint niet voorkomen

De koers over 195 kilometer, met start en finish in Montreal, werd gekenmerkt door een vroege vluchtpoging van vijf renners. Het groepje kreeg een maximale voorsprong van ruim vijf minuten, maar werd teruggehaald.

Met nog twee rondes van ruim 12 kilometer te rijden, vormde zich een nieuwe kopgroep met de Slovenen Matej Mohoric en Jan Polanc en de Oostenrijker Gregor Mühlberger. Op 11 kilometer van de finish was het gedaan met de vluchters en nam de Brit James Knox het initiatief.

Hij kreeg voorin gezelschap van de Deen Jakob Fuglsang en de Belg Tim Wellens. Ook deze vluchtpoging strandde, waarna 6 kilometer voor het einde de hele groep weer bij elkaar was.

Op 4 kilometer probeerde de Fransman Benoît Cosnefroy het vergeefs nog even alleen. Daarna bleek niemand opgewassen tegen de sprintsnelheid van Matthews.