Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben zondag op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Kazan respectievelijk zilver en brons gepakt op de 100 meter vrije slag. Het Nederlandse duo was niet opgewassen tegen veelvoudig wereldkampioen Sarah Sjöström.

De Zweedse tikte aan in een tijd van 52,99 seconden. Heemskerk pakte zilver met 53,63, gevolgd door Kromowidjojo op de derde plek (53,71). Landgenote Kim Busch belandde met 55,28 op de vierde plaats.

Sjöström was eveneens de snelste op de 100 meter vlinderslag. Kromowidjojo eindigde als vierde, Busch werd vijfde. Kyle Stolk eindigde als derde op de 200 meter vrij (1.49,67).

Kromowidjojo pakte zaterdag zilver op de 50 meter vlinderslag en moest toen ook Sjöstrom voor zich dulden. Heemskerk veroverde in Kazan eerder zilver op de 200 meter vrije slag, eveneens achter de Zweedse.

Kira Toussaint moest op de 200 meter rugslag genoegen nemen met de vierde plek. Ze won eerder in Kazan de 50 meter rugslag en de 100 meter rugslag. Op die laatste afstand zwom ze met 59,80 een Nederlands record.

De gemengde Nederlandse estafetteploeg, bestaande uit Toussaint, Arno Kamminga, Mathys Goosen en Heemskerk, zorgde voor goud op de 4x100 meter wisselslag. Het viertal zegevierde in een tijd van 3.46,10.

Heemskerk: 'Ik heb lekker toernooi gehad'

Heemskerk keek tevreden terug op de driedaagse in Rusland. "Ik heb echt een lekker toernooi gehad. Na de EK in Glasgow ben ik wel op vakantie gegaan, waarin ik op een andere manier actief ben gebleven om de conditie op peil te houden."

De wedstrijden in Kazan waren het begin van het wereldbekerseizoen, dat vanaf komende donderdag verdergaat in Doha. Later dit jaar staan er ook nog wedstrijden in Eindhoven, Boedapest, Peking, Tokio en Singapore op het programma.