De rechtszaak die de Amerikaanse quarterback Colin Kaepernick tegen de American Football League NFL heeft aangespannen, gaat vooralsnog door.

Een rechter oordeelde donderdag dat er voldoende reden is om aan te nemen dat de voormalig speler van onder meer San Francisco 49ers door clubs doelbewust niet wordt aangetrokken.

De dertigjarige Kaepernick zit al sinds 2017 zonder club, terwijl hij eerder als een van de betere quarterbacks in de NFL werd gezien. Hij beweert dat de eigenaren samenzweren tegen hem, vanwege zijn protesten voor de wedstrijden.

Door de beslissing van donderdag is de kans groot dat het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt. Eigenaren, coaches en directieleden van NFL-clubs moeten zich in dat geval tijdens het seizoen melden voor verhoor.

Eerste NFL-speler die knielde tijdens volkslied

Kaepernick was de eerste American footballer die knielde tijdens het volkslied, dat traditiegetrouw voor elke wedstrijd wordt gezongen. Hij protesteerde daarmee tegen politiegeweld tegen vooral donkere mensen. Zijn voorbeeld werd al snel gevolgd door tientallen andere spelers.

President Donald Trump vond die actie schandalig. Hij sprak van "klootzakken die geen enkel respect tonen voor de vlag en het land". Trump riep clubeigenaren bovendien op om de knielende spelers te ontslaan, al is het nooit zover gekomen.

Kaepernick werd eerder dit jaar door mensenrechtenorganisatie Amnesty International met de Ambassador of Conscience Award onderscheiden voor zijn protest. Die eer kregen eerder onder anderen Nelson Mandela en Malala Yousafzai.