Rien van der Schaft is niet langer bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters. De 64-jarige coach vertrekt op een ongelukkig moment, want over minder dan een maand beginnen de Wereldruiterspelen.

Van der Schaft werd ruim anderhalf jaar geleden aangesteld als bondscoach, maar het is niet geworden wat hij en de hippische bond KNHS ervan verwachtten.

"De taak van coach bij de absolute seniorentop past mij helaas minder dan ik aanvankelijk had gehoopt. Daarom heb ik besloten om te stoppen. De grootste uitdaging en het meeste plezier haal ik uit het werken met talenten en opleiden van ruiters en paarden'', aldus Van der Schaft donderdag in een persbericht van de KNHS.

Het besluit komt ruim twee weken voor de belangrijke Wereldruiterspelen, die van 11 tot en met 23 september in het Amerikaanse Tryon worden gehouden. Na overleg met de ruiters is besloten geen interim-bondscoach aan te stellen.

Rien van der Schaft

Rien van der Schaft

'Timing is verre van ideaal'

Privétrainers en de begeleidingsstaf van de KNHS (met technisch directeur Maarten van der Heijden en teammanager topsport Ad Wagemakers) nemen de taak van Van der Schaft op zich.

"Het is erg jammer dat het niet gelukt is en de timing vlak voor 'Tryon' is verre van ideaal", aldus Van der Heijden. "Maar topsport betekent ook keuzes durven maken. Om prestaties te kunnen leveren op dit niveau moet alles kloppen."

"Het is voor alle betrokkenen spijtig dat de samenwerking niet heeft gebracht wat we ervan verwacht hadden. Het dressuurteam gaat zich nu volledig focussen op een goede prestatie in Tryon en hoopt dit in alle rust te kunnen doen."

Vier jaar geleden, bij de vorige Wereldruiterspelen, eindigde de Nederlandse dressuurploeg als derde in de teamwedstrijd, achter Duitsland en Groot-Brittannië.