Epke Zonderland kan leven met zijn zilveren medaille op de rekstok bij de EK turnen. De Fries, die zondag in de finale alleen de Zwitser Oliver Hegi voor zich moest dulden, vond het wel jammer dat hij door een dure fout het goud misliep in Glasgow.

"Ik ben blij met mijn oefening", zei Zonderland bij de NOS. "De grootste uitdagingen zijn de vluchtelementen. Bij de kwalificatie ging het al goed en ik heb dat vertrouwen doorgebouwd naar vandaag. Het is supergoed dat dat nu lukt."

Zonderland liet in de finale zijn twee combinaties van twee vluchtelementen (Cassina-Kovacs en Kolman-Gaylord 2) zien, maar maakte daarna enkele fouten. Voor zijn oefening kreeg hij een score van 14.400, waarmee hij drie tienden tekort kwam voor het goud.

Volgens de tweevoudig wereldkampioen ging het mis bij de zogenoemde 'dislock'. "Dat is de zwakke plek van mijn oefening", verklaarde hij. "Ik kom daar nog wat kracht tekort en kon hem niet houden."

De 32-jarige Zonderland maakte begin juni zijn rentree op wedstrijdniveau nadat hij dit jaar zijn studie geneeskunde afrondde. Daarvoor was hij sinds de WK van oktober vorig jaar niet meer in actie gekomen.

'Het gaat eigenlijk heel goed'

De turner uit Lemmer heeft er dan ook vrede mee dat hij het goud in Glasgow misliep. "Ik maakte een dure fout", vond hij. "Ik heb verloren door die fout, maar het gaat eigenlijk heel goed als ik kijk waar ik nu sta."

Zonderland heeft richting de komende maanden nog wel wat arbeid te verrichten. "Mijn rug blijft een zwakke plek. Ik heb de afgelopen drie maanden wat dat betreft ook nog wat rustig aan gedaan. Dat moet nog groeien."

Met zijn oefening op de EK bouwde de olympisch kampioen van 2012 wel vertrouwen op voor de WK, die eind oktober op het programma staan in Doha.

"Toen ik naar dit toernooi toewerkte, wist ik al dat ik niet op volle kracht kon zijn. Het is super dat ik nu al hier sta, waardoor ik kan doorbouwen naar de WK. Voor mijn gevoel ben ik aan een stijgende lijn aan het werken", besloot Zonderland.