De Nederlandse estafettevrouwen hebben zondag bij de EK atletiek zilver veroverd op de 4x100 meter. Dina Asher-Smith loodste Groot-Brittannië naar goud in Berlijn. De Nederlandse estafettemannen veroverden in een Nederlands record het brons op de 4x100 meter.

Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney finishten na een sterke race met goede wissels als tweede in 42,15. Die tijd van het Oranje-kwartet lag net boven het Nederlands record van 42,04.

De Britse vrouwen snelden naar 41,88, de beste tijd van de wereld dit jaar. Het brons ging in 42,23 naar Duitsland, terwijl Zwitserland (42,30) net naast een medaille greep.

De Oranje-ploeg lag na de laatste wissel van Samuel op Sedney nog aan de leiding, maar tegen de turbo van de Britse slotloper Asher-Smith kon de Zuid-Hollandse niet op. De 22-jarige Asher-Smith pakte haar derde Europese titel in Berlijn, want ze won deze week ook al de 100 en de 200 meter.

Op de vorige EK, in 2016 in Amsterdam, pakte de Nederlandse vrouwenformatie goud. Schippers, Samuel en Sedney waren er toen ook bij, aangevuld met Tessa van Schagen, die vanwege een blessure ontbreekt in Berlijn. Van Hunenstijn liep destijds alleen in de serie.

Kopvrouw Schippers pakte haar derde medaille van deze EK. De Utrechtse pakte al brons op de 100 meter en zilver op de 200 meter. Samuel verraste met brons op de 200 meter.

Slotdag EK atletiek in beeld

Estafettemannen pakken brons

Later op de avond pakten de estafettemannen de eerste Nederlandse medaille bij de mannen in Berlijn. Churandy Martina, Hensley Paulina, Christopher Garia en Taymir Burnet snelden naar een tijd van 38,03.

Daarmee verbeterden ze het oude Nederlandse record van drie weken geleden bij de Diamond League in Londen met achttien honderdsten. Ook toen werd de ploeg gevormd door Martina, Paulina, Garia en Burnet.

Het Nederlandse kwartet moest in het Olympiastadion Groot-Brittannië en Turkije voor zich dulden. Chijindu Ujah, Zharnel Hughes, Adam Gemili en Harry Aikines-Aryeetey bezorgden de Britten met 37,80 het goud.

Zij bleven Turkije achttien honderdsten voor. Slotloper Ramil Guliyev, die eerder dit toernooi Europees kampioen werd op de 200 meter, kwam in de laatste meters nog opstomen, maar kwam net te laat om de Britten van titelprolongatie af te houden.

Twee jaar geleden grepen de Nederlandse mannen nog net naast een medaille op de 4x100 meter. Solomon Bockarie, Martina, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington eindigden toen als vierde op een tiende van het brons, dat naar Duitsland ging.