Abdi Nageeye baalt enorm dat hij zondag op moest geven in de slotfase van de marathon bij de EK atletiek. De 29-jarige Nederlander kon door steken in zijn zij niet meedoen om de medailles in Berlijn.

"Het was zo erg, ik kreeg gewoon geen lucht meer", zei Nageeye enkele uren na de wedstrijd.

De geboren Somaliër lag op het moment van zijn opgave vierde en was bezig met een opmars. De Belgische winnaar Koen Naert was niet meer bij te halen, maar de nummer twee en drie, de Zwitser Tadesse Abraham en de Italiaan Yassine Rachik, had hij in het vizier.

"Ik zat in de wedstrijd om tweede te worden, mijn tempo was hoger. Ineens, na 37 kilometer, waren die steken er."

Nageeye probeerde door te gaan na een korte pauze. "Ik zocht naar een andere manier van ademhalen, stak mijn armen omhoog, maar het ging echt niet meer. Het is vreselijk, dit is de eerste keer dat ik uitstap in een wedstrijd."

Teleurgestelde Nageeye stak in grote vorm

De teleurstelling was zo groot omdat de houder van het Nederlands record (2.08.16) in grote vorm stak.

"Ik was heel snel hersteld van de hamstringblessure die ik dit voorjaar opliep in de marathon van Boston en had heel goed getraind. Ik ging de wedstrijd in met vertrouwen en wilde een medaille. Dat had zeker gekund. Ik was op tien meter genaderd van de nummer twee en drie."

Het liep anders. In de buurt van de beroemde Siegessäule capituleerde Nageeye. Hij liep het parcours af en linea recta het atletenhotel in.

"Zulke heftige steken heb ik niet eerder gehad. Ik moest stoppen, dat is de harde realiteit. Ik kan het alleen niet verklaren. Ik had niets bijzonders gegeten, gewoon wat ik altijd eet voor een race. Misschien de drank onderweg? Bij de ene post was die warmer dan bij de andere, maar ik bedenk dat nu."