Lisanne de Witte heeft zaterdag bij de EK atletiek in Berlijn op zeer knappe wijze brons veroverd op de 400 meter. De 25-jarige atlete verbeterde in de finale haar eigen Nederlands record. Madiea Ghafoor eindigde als achtste.

De Witte kwam in het Olympiastadion tot een tijd van 50,77 seconden, waarmee ze haar eigen nationale record van 50,96 uit de boeken liep. Die tijd liep de Zuid-Hollandse pas vorige maand.

Het goud ging naar Justyna Swiety-Ersetic, die met 50,41 de snelste Europese tijd van het seizoen liep. De 25-jarige Poolse veroverde haar eerste grote individuele titel. Ze won vorig jaar al wel brons bij de EK indoor. Maria Belibasaki pakte zilver in een Grieks record van 50,45.

Ghafoor hoopte ook op een medaille in haar eerste finale op een groot toernooi, maar de 25-jarige Amsterdamse ging volledig kapot in de laatste honderd meter en finishte in 51,57 als achtste en laatste. Daarmee bleef ze ruim vier tienden boven haar persoonlijk record dat ze dit jaar noteerde (51,12).

Tweede Nederlandse met brons op 400 meter

In de EK-historie stond er één keer eerder een Nederlandse op het podium van de 400 meter, die in 1958 voor het eerst op het programma stond. In 1962 liep Tilly van der Zwaard in Belgrado naar het brons, achter Mariya Itkina uit de Sovjet-Unie en Joy Grieveson uit Groot-Brittannië. Zij liep toen ook een Nederlands record: 54,4.

De Witte gold in haar eerste individuele finale op een groot toernooi als een van de favorieten. Ze verbeterde vorige maand in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds met 50,96 namelijk het twintig jaar oude Nederlands record van Ester Goossens (51,35) en met die tijd was ze de snelste atlete dit seizoen op de startlijst van de EK-finale 400 meter.

De Witte liep ook een goede race, kwam zoals altijd sterk opzetten in de laatste honderd meter, maar ze kon Swiety-Ersetic en Belibasaki niet meer bijhalen.

De atlete uit Heiloo plaatste zich vier jaar geleden al een keer voor een internationale finale. Op de WK indoor van 2014 in het Poolse Sopot wist ze ook de eindstrijd te bereiken, maar anderhalf uur na haar verrassende optreden in de halve finales werd ze gediskwalificeerd.

De Witte tikte destijds in de slotmeters van haar race de Tsjechische Denisa Rosolova op de hakken, die daardoor ten val kwam. De deceptie van toen heeft ze in Berlijn voorgoed uitgewist.

Bijrol voor Amels in finale hoogspringen

Hoogspringer Douwe Amels eindigde zaterdag als achtste in de finale van het hoogspringen. Hij kwam niet hoger dan 2,19 meter, zijn aanvangshoogte. Goud was er voor de Pool Mateusz Przybylko met 2,35 meter. Hij waagde nog een poging op 2,38 meter, maar die mislukte.

Amels had zich met 2,21 meter geplaatst voor de finale, maar in het volle Olympiastadion kon hij zichzelf niet overtreffen. Hij sprong drie keer af op 2,24 meter. "Ik ben achtste van Europa, dat is leuk om te zeggen. Maar daar houdt het wel mee op. Die 2,19 was niet zo goed."

De 26-jarige Fries was ooit Europees kampioen bij de beloften en sprong al eens over 2,28 meter. Zijn ontwikkeling werd echter gedwarsboomd door een zware enkelblessure. Twee enkeloperaties waren nodig en een lange revalidatie volgde. "Dit is mijn eerste jaar dat ik weer helemaal fit ben, daar ben ik ook blij mee.''

De Haan figureert in show Noorse broers

Benjamin de Haan werd 21e in de finale van de 5.000 meter. De 25-jarige Nederlander, geboren en getogen in de Verenigde Staten, figureerde in de show van de Noorse broers Jakob en Henrik Ingebrigtsen.

Jakob, met zeventien jaar de jongste, snelde net als een dag eerder op de 1.500 meter naar de Europese titel in 13.17,06. Zijn tien jaar oudere broer Henrik kwam als tweede over de finish en maakte het familiefeest compleet.

Jakob Ingebrigtsen had zich vrijdag met 17 jaar en 324 dagen tot de jongste Europees kampioen ooit gekroond. Een dag later was de tiener ook oppermachtig op de 5.000 meter. Op het laatste stuk liep hij met grote passen weg bij de rest. Broer Henrik, in 2012 Europees kampioen op de 1.500 meter, pakte zilver in 13.18,75. Het brons ging naar de Fransman Morhad Amdouni (13.19,14).

De Haan finishte in de achterhoede in 13.42,95, ruim boven zijn persoonlijk record. De Haan veroverde dit jaar de Nederlandse titels op de 5.000 en 10.000 meter en trad voor het eerst op in een titeltoernooi. Hij figureerde in Berlijn eerder deze week ook al in de finale van de 10.000 meter. De Haan werd op een rondje gezet en finishte als 22e.