Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman hebben donderdag goud gepakt op de 10 kilometer bij de EK openwaterzwemmen in Glasgow.

Van Rouwendaal bleef samen met Giulia Gabrielleschi over uit een eerder ontstane kopgroep en toonde zich de sterkste in de sprint.

Esmee Vermeulen maakte het Nederlandse feestje compleet door op gepaste afstand van Van Rouwendaal en Gabrielleschi als derde te eindigen.

Van Rouwendaal won woensdag ook al de 5 kilometer en schreef bij de Olympische Spelen van twee jaar geleden in Rio de Janeiro eveneens de 10 kilometer op haar naam.

De 24-jarige Baarnse hoopt zondag ook te zegevieren op de 25 kilometer (zondag) en op de 5 kilometer aflossing met het gemengde Nederlandse team (zaterdag).

Weertman

Weertman behaalde donderdag alweer voor de derde keer op rij de Europese titel op de 10 kilometer.

De 26-jarige Naardenaar leek genoegen te moeten nemen met zilver, maar na een indrukwekkende inhaalrace tikte hij bij de finish een fractie eerder aan dan de Hongaar Kristof Rasovszky.

Het duurde bijna een half uur voordat de jury, na uitgebreid de beelden te hebben bestudeerd, een winnaar kon aanwijzen.

Achter de onaantastbare Weertman en Rasovszky verzekerde de Duitser Rob Muffels zich van brons.

Weertman werd ook eerste op de 10 kilometer bij de voorbije twee EK's in Hoorn (2016) en Berlijn (2014) en is bovendien olympisch- en wereldkampioen op deze afstand.