Churandy Martina is er woensdag bij de EK atletiek verrassend niet in geslaagd de finale te bereiken op de 200 meter. Solomon Bockarie plaatste zich wel knap voor de eindstrijd en Liemarvin Bonevacia redde het niet in de halve finales van de 400 meter.

Martina kende een matige start in Berlijn en wist zijn achterstand in de slotfase niet meer goed te maken. De houder van het Nederlands record op de 200 meter kwam teleurstellend als vijfde over de streep in 20,51, ver boven zijn beste seizoentijd.

Twee jaar geleden in Amsterdam leek Martina op deze afstand nog EK-goud te pakken, maar de 34-jarige sprinter werd toen gediskwalificeerd omdat hij op de lijn van zijn baan stapte.

Dinsdag liep Martina in Berlijn wel de finale van de 100 meter. Mede door een achillespeesblessure deed hij op de kortste sprintafstand niet mee om de medailles en moest hij genoegen nemen met de zesde tijd. Na de 200 meter vertelde hij dat de kwetsuur hem nog steeds hindert. Desalniettemin denkt Martina komend weekend gewoon in actie te kunnen komen op de 4x100 meter.

Bockarie loopt zijn beste seizoenstijd

Bockarie mag zich in tegenstelling tot zijn landgenoot wel finalist op de 200 meter noemen. De 31-jarige sprinter liep in het Olympiastadion zijn beste tijd van het seizoen (20,41) en gaat als zevende door naar de eindstrijd van vrijdagavond.

Bij de EK van 2016 eindigde Bockarie als vierde op de 200 meter. Op de NK van dit jaar pakte hij brons op de op een na kortste sprintafstand.

Taymir Burnet redde het net als Martina niet in de halve finales van de 200 meter. De 25-jarige Rotterdammer eindigde met een tijd van 20,84 als laatste in zijn heat.

Bonevacia maakt verwachtingen niet waar

Eerder op woensdagavond stelde Bonevacia teleur door zich niet voor de finale van de 400 meter te plaatsen. De 29-jarige Nederlander stortte in de laatste 50 meter van zijn halve finale in en zakte van de eerste naar de vierde plek.

Bonevacia kwam in 45,39 over de streep en klokte daarmee de elfde tijd, en dat was niet genoeg voor een plek in de eindstrijd.

Twee jaar geleden bij de EK in Amsterdam pakte Bonevacia nog brons op de 400 meter. Ook dit jaar in Berlijn verwachtte hij een medaille te kunnen pakken, maar dat kan de in Curaçao geboren sprinter nu dus vergeten.

De Brit Matthew Hudson-Smith was in het Olympiastadion met 44,76 de snelste in de finale, gevolgd door de Belg Jonathan Borlée.

Braun blijft ver van podium op meerkamp

Op de tienkamp eindigde Pieter Braun als achtste. De Nederlander begon de woensdag als achtste en begon aan een aardige opmars, maar doordat hij teleurstelde op polsstokhoogspringen kon hij een medaille na acht onderdelen uit zijn hoofd zette.

Braun verzamelde 8105 punten bij elkaar en kwam daarmee niet in de buurt van zijn persoonlijk record van 8334 punten, dat hij in mei in Götzis neerzette. 

De andere Nederlander, Eelco Sintnicolaas, staakte de strijd dinsdag na vier onderdelen. Hij heeft last van zijn enkel. De Duitser Arthur Abele won de meerkamp met 8431 punten.

De dag woensdag eindigde voor Nederland op een positieve manier, want Susan Krumins snelde naar zilver op de 10.000 meter. Het is de tweede medaille voor ons land dit toernooi, dat nog tot en met zondag duurt. Dafne Schippers veroverde dinsdag brons op de 100 meter.