Schoonspringster Celine van Duijn heeft woensdag bij de EK zwemmen in Schotland verrassend goud veroverd op het onderdeel 10-metertoren.

De 25-jarige Amersfoortse noteerde in de finale een score van 319,10 en troefde daarmee Noemi Batki uit Italië (zilver met 315,0) en de Duitse Maria Kurjo (brons met 308,15) af.

Voor Van Duijn is het de eerste EK-medaille uit haar loopbaan. Vorig jaar bij de EK in het Oekraïense Kiev werd de Nederlandse nog tiende op hetzelfde onderdeel.

In de kwalificatie van eerder op woensdag imponeerde Van Duijn ook al door de hoogste score neer te zetten in de Royal Commonwealth Pool in Edinburgh.

Van Duijn zondag weer in actie

Van Duijn komt zondag om 13.30 uur nog in actie in de finale van de 3-meterplank. Ze vormt een duo met Inge Jansen, die eerder op woensdag met Pascal Faatz naast de medailles greep bij het gemengd synchroonspringen.

Op het onderdeel 3-meterplank verzamelden Jansen en Faatz in vijf sprongen 278,10 punten.

De jury beoordeelde het Duitse duo Lou Massenberg/Tina Punzel met de hoogste score: 313,50. Daarachter pakte Groot-Brittannië met Ross Haslam en Grace Reid het zilver (308,67).

Ook het Oekraïense tweetal Viktoria Kesa/Stanislav Olifertsjyk bleef het Nederlandse duo ruim voor met 291,81, goed voor brons.