Sharon van Rouwendaal heeft woensdag de Europese titel veroverd op de 5 kilometer openwaterzwemmen. Ze tikte in het Schotse Loch Lomond solo aan.

De 24-jarige Nederlandse nam vanaf het begin de leiding en stond die niet meer af. Alleen de Duitse Leonie Beck kon lang in het spoor van Van Rouwendaal blijven.

Met de finish in zicht zwom de Nederlandse weg bij haar concurrent. De olympisch kampioen op de 10 kilometer had aan de meet een voorsprong van bijna zeventien seconden op Beck. Rachele Bruni uit Italië pakte brons.

Het is voor Van Rouwendaal de eerste keer dat ze zich Europees kampioen mag noemen op de 5 kilometer. In 2014 werd ze in Berlijn al eens tweede. Ze pakte toen wel goud op de 10 kilometer.

Later op woensdag kwam Pepijn Smits namens Nederland bij de mannen in actie op de 5 kilometer. Hij eindigde op 20 seconden achter de Hongaarse winnaar Kristof Rasovszky als zesde.

Van Rouwendaal krijgt nog een medaillekans

Mogelijk blijft het voor Van Rouwendaal niet bij goud op de 5 kilometer. Ze zwemt donderdag namelijk ook nog de 10 kilometer, de afstand waarop ze dus olympisch kampioen is. Zondag neemt ze bovendien deel aan de 25 kilometer.

Nederland heeft op beide afstanden overigens twee troeven, want ook Esmee Vermeulen gaat van start op zowel de 10 als 25 kilometer.

Bij de mannen komt Smits ook nog in actie op de 10 en 25 kilometer, waarbij hij gezelschap krijgt van Ferry Weertman.