Matthijs Büchli heeft zaterdag bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in het Schotse Glasgow goud veroverd op de kilometer tijdrit. Sam Ligtlee pakte het brons.

Büchli noteerde een tijd van 1.00,134 en hield daarmee de Duitser Joachim Eilers (1.00,361) net achter zich. Het Nederlandse succes was compleet met de bronzen plak voor Ligtlee (1.00,905).

Voor de 25-jarige Büchli, die in Glasgow alleen meedoet op de kilometer tijdrit, is het de eerste Europese titel in zijn loopbaan. De geboren Haarlemmer pakte al wel eens EK-zilver op de keirin (2014) en brons met de teamsprinters (2017).

Büchli zorgde al voor het derde goud op de baan voor Nederland. Kirsten Wild veroverde vrijdag de Europese titel op het onderdeel scratch en even later reden ook de teamsprinters naar het goud.

Gouden race Büchli in beeld

Wild grijpt naast medaille op puntenkoers

Wild slaagde er zaterdag niet in om haar tweede Europese titel te veroveren in Glasgow. De 35-jarige Zwolse eindigde na een race van 25 kilometer als vierde op het onderdeel puntenkoers.

De Italiaanse Maria Confalonieri verzamelde 33 punten en hield daarmee de Bulgaarse Ina Savenka (zilver met 32 punten) en de Russische Gulnaz Badykova (brons met 30 punten) achter zich. Wild eindigde met 27 punten.

Eerder dit jaar bij de WK in Apeldoorn veroverde Wild nog het goud op de puntenkoers en dus reed ze zaterdag in de regenboogtrui. In 2013 en 2016 werd Wild Europees kampioen op dit onderdeel.

Braspennincx eruit in kwartfinales

Op het onderdeel sprint bij de vrouwen strandde Shanne Braspennincx in de kwartfinales. De 27-jarige Nederlander was niet opgewassen tegen de Russische Anastasiia Voinova. Een ronde eerder had ze nog gewonnen van de Spaanse Tania Calvo.

Hetty van de Wouw werd in de achtste finales al utigeschakeld. De twintigjarige Brabantse verloor haar duel met Lyubov Basova uit Oekraïne.