De Nederlandse vrouwendubbeltwee heeft zaterdag op de Europese kampioenschappen roeien in het Schotse Glasgow zilver veroverd. Ook de vrouwentwee-zonder stelde de tweede plek veilig.

De vrouwendubbeltwee, bestaande uit Roos de Jong en Lisa Scheenaard, hoefde alleen Frankrijk voor zich te dulden in de finale (6.56,29 om 6.55,99).

Het podium werd gecompleteerd door Litouwen, dat een groot deel van de race vooraan lag. Italië viel maar net buiten het podium en ook Tsjechië en Polen grepen naast het eremetaal.

De vrouwentwee-zonder (Laila Youssifou en Elsbeth Beeres) kwam tot een tijd van 7.17,34 en bleef daarmee Italië (7.17,86) nipt voor in de strijd om het brons. Het goud ging naar Roemenië, dat twee seconden sneller was dan de Nederlandse boot.

Brons op drie onderdelen

De lichte mannendubbelvier veroverde brons. Jorke Kooijenga, Koen van Brussel, Ward van Zeijl en Bart Lukkes eindigden in de finale als derde met een tijd van 6.10,54. Italië was verreweg de sterkste en pakte overtuigend het goud. Tsjechië werd tweede.

Ook de vrouwendubbelvier moest zich tevredenstellen met de derde plek. Karolien Florijn, Sophie Souwer, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers lagen halverwege de race nog op plek twee, maar werden toch gepasseerd door Oekraïne (6.24,95 om 6.23,86).

Het goud ging naar Polen, dat vier seconden sneller was dan de Nederlandse boot en drie tellen eerder over de streep kwam dan nummer twee Oekraïne.

De derde bronzen medaille van Nederland werd gepakt door de vrouwen acht. Dieuwke Fetter, Marloes Oldenburg, Aletta Jorritsma, Ymkje Clevering, Lies Rustenburg, Jose van Veen, Monica Lanz, Ellen Hogerwerf en Carline Bouw eindigden als derde achter Roemenië en Groot-Brittannië.

Mannen vier-zonder verrassend naast podium

De mannen vier-zonder was een van de favorieten voor een medaille, maar de Nederlandse boot moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Ook de vrouwen vier-zonder en de mannendubbelvier eindigden op die positie.

Zondag wordt de EK roeien afgesloten met de laatste finales. Nederland komt dan in actie in de eindstrijd van de mannen acht.