Conor McGregor keert op 6 oktober, bijna twee jaar na zijn laatste gevecht, terug in de kooi. De Ierse MMA-vechter staat dan in Las Vegas tegenover de nog ongeslagen UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov.

Het gevecht tussen de omstreden Ier en de Rus, waarin de wereldtitel in het lichtgewicht op het spel staat, vormt het hoogtepunt van UFC 229 in de T-Mobile Arena.

Voor de dertigjarige McGregor betekent het zijn rentree in de kooi. Zijn laatste gevecht in de UFC dateert van november 2016, toen hij in New York de kampioensgordel van Eddie Alvarez overnam door Amerikaan knock-out te slaan.

Een kans om die te verdedigen kreeg hij echter nooit en in april van dit jaar werd de wereldtitel in het lichtgewicht als gevolg van inactiviteit van hem afgepakt, waarna de 29-jarige Nurmagomedov de vacante kampioensgordel veroverde door Al Iaquinta te verslaan bij UFC 223.

Begin oktober krijgt McGregor dus de kans om die titel te heroveren op zijn Russische rivaal, die tot dusver al zijn 26 gevechten winnend af wist te sluiten. De Ier staat zelf op 21 overwinning en 3 nederlagen.

UFC-voorzitter blij met langverwachte clash

UFC-voorzitter Dana White is blij dat de ontmoeting die al een tijdje in de lucht hing er nu dan ook eindelijk van gaat komen. "Dit wordt voor beiden een ontzettend belangrijk gevecht."

"Voor de nog ongeslagen Khabib zou het een enorme mijlpaal zijn om Conor te verslaan. En Conor maakt natuurlijk zijn rentree na twee jaar afwezigheid. Het is misschien gek om te zeggen, aangezien hij zo populair is, maar in mijn ogen is hij een van de meest onderschatte UFC-vechters."

'The Notorious' in de ring en in de problemen

McGregor heeft sinds zijn laatste optreden in de kooi echter niet stilgezeten. Een jaar geleden maakte de Ier zijn debuut als bokser, waarbij hij niet opgewassen bleek tegen de 41-jarige Amerikaan Floyd 'Money' Mayweather.

Verder liet de flamboyante Ier zich vooral buiten de ring en de kooi gelden. Zo ging hij begin april zijn boekje te buiten bij een persevenement van de UFC in New York door een steekwagen door het raam van een touringcar te gooien en een prullenbak te vernielen.

'The Notorious' gaf zichzelf niet veel later aan bij een politiebureau in Brooklyn. Een dag later verscheen hij voor een rechtbank in New York en betaalde hij 40.000 euro om op borgtocht vrijgelaten te worden. Vorige week bekende McGregor alsnog schuld, waardoor hij een gevangenisstraf en een strafblad ontloopt. Hij moet wel de schade vergoeden, een taakstraf uitvoeren en een verplichte cursus woedebeheersing volgen.

Bij het incident in Barclays Center, waar die week UFC 223 zou plaatsvinden, verwondde McGregor enkele collega-kooivechters, onder wie Michael Chiesa en Ray Borg. Nurmagomedov zat ook in de bus die door de Ier belaagd werd.