De vrouwendubbelvier heeft zich vrijdag als regerend wereldkampioen via de herkansing alsnog overtuigend voor de finale van de EK in Glasgow geplaatst.

De roeisters wisten zich donderdag niet rechtstreeks voor de eindstrijd te plaatsen, maar Sophie Souwer, Nicole Beukers, Olivia van Rooijen en Karolien Florijn herstelden dat vrijdag met een overtuigende zege in de herkansing in een tijd van in 6.26,22. De finale is zaterdag.

Ook de Nederlandse vrouwenvier-zonder mag zaterdag in de finale aantreden. Hermijntje Drenth, Willeke Vossen, Marleen Verburgh en Kirsten Wielaard eindigden in hun herkansing als tweede in 6.47,68, achter Rusland (6.46,43). Die klassering was ook goed voor een optreden in de strijd om de medailles.

Zes Nederlandse boten plaatsten zich donderdag al voor de A-finale: de Holland Acht, de vier-zonder, de dubbelvier bij de mannen en de dubbeltwee en de twee-zonder bij de vrouwen.

Vrijdag is de tweede dag van de EK roeien in Glasgow, waar ook de EK's in het zwemmen, wielrennen, turnen, golf, roeien en triatlon gehouden worden. De EK atletiek gaat maandag van start in Berlijn.