De EK atletiek in Berlijn is vlak voor aanvang zijn grootste kandidaat voor de gouden medaille bij het hoogspringen kwijtgeraakt. De Rus Danil Lysenko heeft de dopingregels overtreden en de internationale atletiekfederatie IAAF heeft hem per direct uit de groep atleten die onder neutrale vlag aan de Europese titelstrijd mee mogen doen, gezet.

De Russische atletiekbond is nog altijd geschorst vanwege de omvangrijke dopingschandalen in het land en om die reden zijn Russische atleten in principe uitgesloten van deelname aan internationale evenementen.

Ze mogen wel onder neutrale vlag hun opwachting maken als ze kunnen aantonen dat ze de afgelopen jaren regelmatig op doping zijn getest in een land met een erkend antidopingprogramma.

Lysenko gaf zodoende vorig jaar acte de présence op de WK in Londen, waar hij achter de Qatarees Mutaz Essa Barshim genoegen moest nemen met het zilver.

Lysenko kroonde zich in maart van dit jaar wel tot wereldkampioen indoor in Birmingham en sprong onlangs 2,40 meter op de Diamond League van Monaco.

Volgens de IAAF heeft Lysenko niet aangegeven waar hij verbleef, zodat hij onvindbaar was voor de dopingcontroleurs. Dat is in strijd met de dopingregels.