De Nederlandse hockeysters hebben zich donderdag geplaatst voor de halve finales van het WK. In Londen was de ploeg van bondscoach Alyson Annan met 2-0 te sterk voor gastland Engeland.

Lidewij Welten bracht Oranje na een klein kwartier op voorsprong. Direct na rust verdubbelde Laurien Leurink, die in de laatste groepswedstrijd nog uitviel met een polsblessure, de marge.

Nederland speelt zaterdag tegen Australië om een plek in de finale. In de andere halve eindstrijd neemt Ierland het op tegen Spanje.

De wedstrijd tussen Nederland en Australië wordt een herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden. Destijds won Oranje in Den Haag met 2-0 van de 'Hockeyroos'.

In de groepsfase bleef de formatie van Annan zonder puntenverlies. De titelverdediger evenaarde met een 12-1-zege op Italië de ruimste overwinning ooit op een WK en was ook veel te sterk voor Zuid-Korea (7-0) en China (7-1).

De Nederlandse hockeysters haalden op de tot dusver zeventien gehouden WK's slechts drie keer niet de eindstrijd: in 1975, 1976 en 1994. Oranje won het WK tien keer.

Welten opent score voor Oranje

De ontmoeting met Engeland was de eerste echte test voor de ploeg van Annan op dit WK. Nederland begon fel aan de wedstrijd en was met een push van Caia van Maasakker op de lat dicht bij de openingstreffer.

Kort daarna opende Welten wel de score. De aanvaller schoot in de veertiende minuut gedecideerd raak na een schitterende pass van Xan de Waard.

Oranje kreeg voor rust diverse kansen om de voorsprong te vergroten, maar Margot van Geffen, Laura Nunnink en Kelly Jonker stuitten allen op keeper Maddie Hinch. Engeland stichtte daarentegen nauwelijks gevaar.

Direct na de onderbreking vond Leurink wel het doel. Ze maakte de 2-0 na balverlies van de Engelsen en een combinatie met Welten en Frédérique Matla.

Engeland ging daarna op zoek naar de aansluitingstreffer, maar het gastland slaagde er niet in om grote kansen af te dwingen. In de slotfase werd keeper Hinch nog vervangen door een veldspeelster, maar ook dat bracht Nederland niet in de problemen.