De Amerikaanse topzwemmer Ryan Lochte is voor veertien maanden geschorst omdat hij gebruik heeft gemaakt van een ongeoorloofd infuus. Dat heeft de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA maandag bekendgemaakt.

De zesvoudig olympisch kampioen had in mei een foto geplaatst op zijn sociale media, waarin hij een infuus met verder toegestane middelen kreeg toegediend.

In het daaropvolgende onderzoek bleek dat de manier waarop het infuus was aangebracht niet volgens de regels was, zo maakte de zwembond bekend. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 24 mei.

De 33-jarige Lochte had net een schorsing van tien maanden uitgezeten. De Amerikaanse zwembond gaf hem die straf voor zijn geruchtmakende wangedrag tijdens de Olympische Spelen van Rio 2016.

Valse aangifte

Hij vernielde toen een wc-deur van een tankstation en deed vervolgens een valse aangifte bij de politie. Lochte verzon samen met drie andere leden van de Amerikaanse zwemploeg dat hij beroofd was door mensen die zich als agenten voordeden.

Lochte heeft zijn nieuwe straf schoorvoetend geaccepteerd. "Ik heb mijn leven gebeterd na Rio en dan gebeurt dit. Het is een ramp."

De Amerikaan liet echter meteen ook weten dat de schorsing hem er niet van zal weerhouden te vechten voor zijn plek in de olympische zwemploeg voor de Spelen van Tokio 2020. "Wees niet bang, ik geef niet op. Ik blijf doorgaan."