Sanne Keizer en Madelein Meppelink willen op het EK beachvolleybal in eigen land hoge ogen gooien. Het Nederlandse duo komt dinsdag voor het eerst in actie en heeft het behalen van de halve finales tot doel gesteld.

"Soms is een doelstelling ambitieus en soms haalbaar", zegt Keizer. "Dat wisselt nog een beetje. Als we een constant niveau kunnen halen, is het realistisch. We zullen teleurgesteld zijn als we onze doelstelling niet halen. Anderzijds weten we allebei als ervaren topsporter dat er nieuwe doelstellingen komen die we dan weer willen halen."

Keizer en Meppelink spelen pas sinds dit jaar voor vast samen en beiden weten dan ook als geen ander dat het tijd kost om ingespeeld te raken.

"Communicatie is de sleutel", aldus Meppelink. "Je hebt tussen de punten maar twaalf seconden om essentiële informatie met elkaar te delen. In het begin hadden we nog veel woorden nodig, nu lukt iets soms al zonder woorden."

Keizer won in 2012 in Scheveningen met Marleen van Iersel al eens de Europese titel. Ze zette vervolgens in 2013 een punt achter haar topsportcarrière, maar nadat ze vorig jaar zomer al een gelegenheidsduo vormde met Meppelink, besloot ze in het najaar haar comeback te maken.

"Ik heb alleen naar goede ervaringen aan een EK in eigen land", geeft de 33-jarige routinier te kennen. "Maar het is nu heel anders. De vorige keer was ik een blokker en nu ben ik een verdediger. Ook is dit een ander soort toernooi met vier speelsteden."

Toeschouwer

Toen het WK in 2015 in Nederland plaatsvond, maakte Keizer dat alleen als toeschouwer mee. Ze is dan ook blij dat ze op dit EK als speler te bewonderen is.

"Ik was ontzettend trots dat dat mijn sport was, maar het is toch anders als je niet zelf mee mag doen", vertelt ze. Meppelink: "Ik stond gelukkig wel op het veld en we horen nog van veel spelers hoe mooi dat was. We hopen dat het EK eenzelfde gevoel geeft."

Met alle ervaring die beide speelsters hebben - Meppelink werd in 2014 met van Iersel Europees kampioen - zien ze het spelen in eigen land alleen maar als een voordeel. "Ik vind het juist hartstikke leuk dat je de favoriet in het stadion bent. Dat geeft alleen maar een boost en daar ga je alleen maar beter van spelen", aldus Keizer.

Keizer en Meppelink spelen deze week hun groepswedstrijden in het stadion naast de SS Rotterdam in de Maasstad. De eerste wedstrijd is dinsdag tegen het Slowaakse koppel Andrea Strbova/Natalia Dubovcova.

Acht koppels

In totaal is Nederland op het EK in eigen land met acht teams vertegenwoordigd. Bij de vrouwen doen naast Keizer en Meppelink de duo's Joy Stubbe/Van Iersel, Jolien Sinnema/Laura Bloem en Sophie van Gestel/Marloes Wesselink mee. Bij de mannen behoren de koppels Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen, Jasper Bouter/Christiaan Varenhorst, Jannes van der Ham/Sven Vismans en Dirk Boehlé/Steven van de Velde tot het deelnemersveld.

Boehlé en Van de Velde begonnen zondag in Apeldoorn goed aan het toernooi, want het openingsduel met de Italianen Marco Caminati en Enrico Rossi werd met 21-19, 29-31 en 15-9 gewonnen.