Jeffrey Herlings heeft op overtuigende wijze de Grand Prix van Azië in de MXGP op zijn naam geschreven. De Nederlandse motorcrosser won zondag in Semarang op Java beide manches.

Voor Herlings is het al zijn tiende overwinning van het seizoen in dertien races. Bovendien miste hij half juni de Grand Prix van Lombardije door een gebroken sleutelbeen. Bij zijn rentree greep de 23-jarige Brabander vorige week meteen de zege bij de Grand Prix van Indonesië.

Herlings heeft de leiding in de WK-stand stevig in handen. Na dertien van de twintig GP's staat hij op 583 punten, 24 meer dan zijn belangrijkste rivaal, Antonio Cairoli. De Italiaan kwam in de eerste heat als derde over de meet en eindigde in de tweede manche als vierde. De Sloveen Tim Gajser was de beste na Herlings.

Herlings is drievoudig wereldkampioen in de lichte klasse MX2 en maakte vorig jaar de overstap naar de topklasse. Hij moest toen nog de titel laten aan Cairoli, die net als hij voor het fabrieksteam van KTM uitkomt.

Coldenhoff

De andere Nederlander in de MXGP, Glenn Coldenhoff, speelde in Semarang een bijrol. Hij negeerde in de eerste manche een gele waarschuwingsvlag en werd voor straf tien plaatsen naar achteren gezet in de rangschikking. Het gevolg was de achttiende plaats.

In de tweede heat bleef de Brabander steken op de veertiende plaats. Hij bezet in WK-stand de zevende positie met 329 punten.