Michael van Gerwen is zaterdag voortijdig uitgeschakeld op de US Darts Masters. De Nederlandse nummer één van de wereld verloor in de kwartfinales van het World Series-toernooi in Las Vegas kansloos met 8-3 van de Engelsman James Wade.

Van Gerwen kwam geen moment in zijn spel en moest bij een 5-0-achterstand zelfs vrezen voor de tweede whitewash (een wedstrijd verliezen zonder een leg te hebben gepakt) uit zijn loopbaan, maar dat wist hij nog wel te voorkomen.

Wade liet zien dat hij na een aantal moeizame jaren weer de weg omhoog vindt. Hij gooide een gemiddelde van 102,45 punten per drie pijlen, een dubbelpercentage van 53 en bij een 6-2-stand een sublieme 161-finish.

Wade slaagde er echter niet in door te stoten naar de finale. Hij verspeelde in de halve finales een comfortabele 6-2-voorsprong tegen de Schot Gary Anderson en ging alsnog met 8-7 onderuit.

Anderson zette vervolgens in de eindstrijd ook op overtuigende wijze de Engelse wereldkampioen Rob Cross met 8-4 opzij en stelde zodoende alweer zijn zesde World Series-titel in zijn carrière veilig.

Eerste editie

Van Gerwen veroverde vorig jaar nog de eindzege op de eerste editie van de US Darts Masters door in een spannende finale met 8-6 af te rekenen met de Noord-Ier Daryl Gurney.

De US Darts Masters was het tweede World Series-toernooi van het jaar, na de in mei door de Oostenrijker Mensur Suljovic gewonnen German Darts Masters in het stadion van voetbalclub Schalke 04 in Gelsenkirchen.

De komende maanden volgen er nog vier World Series-toernooien (in Shanghai, Auckland, Melbourne en Brisbane), waarna in november in Wenen de World Series Finals wordt afgewerkt.

Daarin bestaat het deelnemersveld uit de top acht van de World Series-ranking, zestien uitgenodigde spelers en vier qualifiers door middel van een kwalificatietoernooi.

Van Gerwen schreef de World Series Finals de afgelopen drie jaar telkens op zijn naam door in de finale achtereenvolgens de Schot Peter Wright (2015 en 2016) en Anderson (2017) te verslaan.