Tennisser Karim Hossam is dinsdag door de Tennis Integrity Unit (TIU) voor het leven geschorst. De 24-jarige Egyptenaar is schuldig bevonden aan matchfixing.

Hossam, die onder meer het organiseren van weddenschappen en het niet rapporteren van verdachte situaties wordt verweten, moet bovendien een boete van omgerekend bijna 13.000 euro betalen.

Hij maakte zich tussen 2013 en 2017 schuldig aan matchfixing bij ITF-toernooien. In juni 2017 werd Hossam, die op zijn top de 337e plek op de ATP-ranking bezette en nu de nummer 1.136 van de wereld is, al voorlopig geschorst.

De Tennis Integrity Unit, een initiatief van onder meer de ATP en WTA, schorste vorige maand al Nicolas Kicker voor drie jaar. De 25-jarige Argentijn maakte zich eveneens schuldig aan matchfixing.

Er loopt al langere tijd een groot Belgisch onderzoek van het Belgische Federaal Parket (FP) naar matchfixing in het tennis. Vorige maand werd bekend dat onder anderen twee Nederlanders verdachten in dit onderzoek zijn.

Bovendien werden bij 21 huiszoekingen 13 mensen aangehouden in het matchfixingschandaal in België. Volgens het FP gaat het om een Belgisch-Armeense bende die wedstrijden in het Future- en Challenger-circuit illegaal beïnvloed heeft. Daarbij werden fysiek geweld en bedreigingen niet geschuwd.