Epke Zonderland neemt voor het eerst sinds 2015 deel aan de Europese kampioenschappen turnen. De Friese rekspecialist richtte zich de afgelopen jaren op de Olympische Spelen van Rio en de WK in Montreal.

Zonderland was bovendien in het voorjaar meestal nog druk met zijn studie geneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die hij dit voorjaar heeft afgerond.

Omdat de EK dit jaar pas in augustus worden gehouden, zat deelname voor de olympisch kampioen van 2012 op de rekstok en de wereldkampioen van 2013 en 2014 op dezelfde discipline er nu wel in.

Zonderland is een van de vijf turners die bondscoach Bram van Bokhoven heeft geselecteerd voor het toernooi dat voor de mannen op 9 augustus in Glasgow begint.

Beste vijf

De selectie bestaat verder uit Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Bram Verhofstad, allen ook actief bij de WK van vorig jaar in Montreal.

De ploeg van Van Bokhoven heeft een plaats bij de beste vijf landen als doel gesteld. Het beste resulaat als team op een EK was vier jaar geleden de zesde plaats in het Bulgaarse Sofia.

Zonderland heeft slechte herinneringen aan zijn laatste EK. In Montpellier miste hij, nota bene op zijn 29e verjaardag, door een val de finale aan de rekstok.