De Nederlandse basketballers hebben zondag opnieuw een zege geboekt in de WK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren won in Martiniplaza in Groningen met 81-66 van Italië.

Charlon Kloof en Shane Hammink waren de topscorers aan de kant van Oranje met respectievelijk 21 en 16 punten. Nederland stond halverwege al op een 38-30 voorsprong en breidde die marge in de laatste twee kwarten alleen maar verder uit.

Oranje had zich donderdag in Groningen met een 77-52-zege op Roemenië al verzekerd van de volgende fase in de kwalificatie voor het WK van 2019 in China.

De nummer 45 van de wereldranglijst neemt het daarin op tegen onder meer Litouwen (zesde op de FIBA-ranking), Polen (27e op de FIBA-ranking) en Hongarije (41e op de FIBA-ranking).

1947

Nederland kon de overwinning op Italië goed gebruiken, omdat de uitslag meegenomen wordt naar de tweede kwalificatieronde, waarin nu wordt gestart met drie overwinningen en drie nederlagen.

"Ik heb nog nooit van Italië gewonnen", zei Van Helfteren, die memoreerde dat de laatste zege van Nederland op de Italianen uit 1947 dateerde. "Toen werd het 36-34, geloof ik. Ik denk dat ze maar één helft gespeeld hebben, gezien de lage score."

De bondscoach, die ook lof kreeg van zijn Italiaanse collega Romeo Sacchetti, had met volle teugen genoten van het optreden van zijn spelers.

"Omdat ik de vooruitgang zie die gemaakt wordt. Het volgende doel is om de thuiswedstrijden tegen landen als Polen en Hongarije te winnen. Litouwen blijft heel moeilijk. Dat is echt top drie van Europa."