De Nederlandse hockeyers hebben brons veroverd bij de laatste editie van de Champions Trophy in Breda. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg in de strijd om de derde plaats olympisch kampioen Argentinië met 2-0.

Jeroen Hertzberger (strafcorner) en Mirco Pruyser (rebound van strafcorner van Seve van Ass) namen in respectievelijk de 47e en 54e minuut de doelpunten voor hun rekening.

Nederland en Argentinië speelden vorig weekeinde in de eerste wedstrijd van het zeslandentoernooi ook tegen elkaar en toen verloor Oranje met 2-1, vooral omdat de dominerende thuisploeg legio kansen onbenut liet.

Nederland speelde zaterdag gelijk in de laatste groepswedstrijd tegen concurrent India (1-1), waardoor Oranje genoegen moest nemen met de strijd om het brons.

Videoarbiter

Nederland waande zich in het beslissende duel met India heel even finalist. Hertzberger bracht de stand in de voorlaatste minuut op 2-1, op reglementaire wijze zo leek het.

Na protesten van de Indiase spelers, die zelf het recht op raadpleging van de videoarbiter al hadden verspeeld, besloot de veldscheidsrechter zelf zijn collega in de controlekamer toch nog maar even in te schakelen. Diens oordeel was hard: bal lag bij de vrije slag, waaruit Hertzberger werd gelanceerd, niet stil en evenmin op de juiste plek. De winnende treffer werd derhalve geannuleerd, tot grote woede in het Nederlandse kamp.

"We dachten al dat we in de finale stonden", bekende Pruyser (vijf toernooitreffers) na de late zege, op kwaliteit en karakter, tegen Argentinië. "Het viel niet mee om die klap te verwerken. We kwamen hier voor goud, maar met brons mogen we uiteindelijk ook blij zijn. Het is toch een medaille die je echt moet winnen en 2-0 tegen Argentinië is gewoon een zeer goed resultaat."

Australië

Australië schreef de Champions Trophy op zijn naam. De Australiërs waren in de finale na shoot-outs (3-1) te sterk voor India, nadat de stand na de reguliere speeltijd 1-1 was.

Blake Govers zette titelverdediger Australië in het tweede kwart op voorsprong via een strafcorner. In het derde kwart maakte Vivek Prasad de gelijkmaker. Shoot-outs moesten de beslissing brengen, maar daarin legden de hockeyers van India het af tegen de Australië goalie Tyler Lovell. Die stopte drie pogingen van India, waarna Jeremy Edwards op 2-1 het beslissende derde punt maakte voor Australië.

De 'Kookaburras' wonnen het toernooi, dat ophoudt te bestaan, voor de vijftiende keer. India verloor de finale in 2016 ook al van Australië na shoot-outs en wist het toernooi dat sinds 1978 werd gehouden nooit te winnen. Nederland, dat brons pakte door Argentinië te verslaan, was acht keer de eindwinnaar.