Team Brunel heeft zaterdag de Volvo Ocean Race afgesloten met winst van de havenrace voor de kust van Scheveningen.

De Nederlandse boot van schipper Bouwe Bekking pakte gelijk bij de start de leiding en hield op de finish het Chinese Dongfeng (tweede) en het eveneens onder de Nederlandse vlag uitkomende Team AkzoNobel (derde) achter zich.

Team Brunel eindigde daardoor ook als derde in het klassement van de havenraces, achter het Spaanse Mapfre en Dongfeng.

Bekking en co waren ook derde geworden in de eindrangschikking. Ze streden tot in de laatste kilometers om de eindzege met Dongfeng en Mapfre, maar de twee rode boten arriveerden vorige week net iets eerder aan de finish in Den Haag.

Nederlandse zege Volvo Ocean Race: 'Dit is onze Champions League'
168
Nederlandse zege Volvo Ocean Race: 'Dit is onze Champions League'

Brouwer

De felbegeerde trofee ging naar Dongfeng, met aan boord zeilster Carolijn Brouwer, die daarmee als eerste Nederlandse vrouw de Volvo Ocean Race wist te winnen.

De zogeheten inportrace voor de kust van Scheveningen was het 'toetje' van de tocht over de wereld, waarin de zeven deelnemende boten sinds de start in oktober vorig jaar ruim 80.000 kilometer aflegden.

"Dit is natuurlijk een droomscenario, om hier zo winnend af te sluiten", zei Bekking. "Peter Burling had aan het roer een excellente start. Daardoor konden we meteen een voorsprong nemen."

"Ik ben hier heel erg blij mee, trots ook dat we dit voor zo veel supporters nog hebben kunnen laten zien. Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen dagen naar Den Haag is gekomen. De support die wij en alle andere teams hier hebben gekregen, was echt de kers op de taart."