Voormalig topatlete Irena Szewinska is zaterdag in Warschau op 72-jarige leeftijd overleden. De drievoudig olympisch kampioene was al enige tijd ziek.

De Poolse behoorde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw tot de beste sprintsters van haar generatie. 

Szewinska nam vijf keer deel aan de Olympische Spelen, waar ze in Tokio 1964 op de 4x100 meter estafette haar eerste goud veroverde. In 1968 (Mexico) volgde goud op de 200 meter.

Vier jaar later pakte de Poolse sporticoon in München de olympische titel op de 400 meter. Op de 100, 200 en 400 meter verbeterde ze alles bij elkaar tien keer het wereldrecord. Na haar loopbaan werd ze lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

"Een droevige gebeurtenis en een groot verlies voor ons land", zei de Poolse president Andrzej Duda. Szewinska was als kind van Joodse ouders in 1946 geboren in een vluchtelingenkamp in Leningrad, het huidige Sint-Petersburg.

Ook IOC-voorzitter Thomas Bach is geschokt door het overlijden van Szewinska. "De hele olympische familie verkeert in diepe rouw. Irena was een bescheiden rolmodel dat haar hele leven aan de sport heeft gewijd. De olympische vlag op het hoofdkantoor van het IOC zal drie dagen halfstok hangen."