De Nederlandse basketballers hebben zich donderdag verzekerd van de volgende fase van de WK-kwalificatie. Oranje won in het Groningse MartiniPlaza met 77-52 van Roemenië.

Oranje had de eerdere groepswedstrijd in en tegen Roemenië met 75-68 verloren, waardoor een overwinning met minimaal acht punten verschil noodzakelijk was. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren voldeed ruimschoots aan die opdracht.

De Nederlandse basketballers spelen zondag in Groningen ook nog tegen Italië, maar zijn al zeker van het spelen van nog zes kwalificatiewedstrijden. Eerder won Oranje al van het sterke Kroatië.

In MartiniPlaza namen de 'Orange Lions' al vroeg een voorsprong en hielden ze die goed vast. De equipe ging met 33-24 de rust in en liep in het derde kwart uit naar 56-39. In het laatste kwart was de tegenstand van Roemenië gebroken en brachten de basketballers de marge naar 25 punten.

Afgetroefd

"We hebben Roemenië vanavond op alle fronten afgetroefd", zei Van Helfteren bij Ziggo Sport. "We hadden eigenlijk de eerste wedstrijd in Roemenië moeten winnen, maar toen beleefden we een heel beroerde avond."

De bondscoach was tevreden over zijn verdediging, "Maar aanvallend mogen we nog wat meer scoren dan 77 punten. Zondag tegen Italië is echter een ander verhaal en een heel andere tegenstander."

In de volgende kwalificatiefase voegen de beste drie ploegen uit groep C zich bij de poule van Oranje. Dat zijn zo goed als zeker Litouwen, Polen en Hongarije.