De Nederlandse volleybalsters zijn de finaleronde van de Nations League met een nederlaag begonnen. Olympisch kampioen China was woensdag met 3-1 in sets te sterk voor eigen publiek in Nanjing: 20-25, 25-21, 25-22 en 25-18.

Oranje stuit donderdag op Brazilië, het derde land in de poule. De beste twee ploegen van iedere groep plaatsen zich voor de halve finales. De Verenigde Staten, Turkije en Servië vormen de andere poule.

De Nations League is de opvolger van de World Grand Prix, het intercontinentale toernooi dat van 1993 tot vorig jaar werd gespeeld. Oranje won het elitetoernooi in 2007 en veroverde brons in 2016.

Oranje eindigde in de lange voorronde van de nieuwe landencompetitie op de vierde plaats. Van de vijftien wedstrijden won de ploeg er twaalf, onder meer van China. De wedstrijd in de voorronde tegen Brazilië, dat als derde eindigde, werd verloren. 

China is als gastland automatisch geplaatst voor de finaleronde. De Aziaten sloten de poulefase af op de negende plek.

Voortvarend

Oranje opende voortvarend, met een basisformatie bestaande uit Yvon Beliën, Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs, Juliet Lohuis, Laura Dijkema, Lonneke Slöetjes en libero Myrthe Schoot.

China had het lastig met de service van Nederland en kon Anne Buijs aanvankelijk nauwelijks verdedigen. Het gastland kreeg na de eerste sets steeds beter grip op het aanvalsspel van de ploeg van bondscoach Jamie Morrison.

Buijs maakte de meeste van haar negentien punten in het eerste deel van de wedstrijd. Daarna moest Oranje het vooral hebben van Lonneke Slöetjes, die uiteindelijk twintig punten mocht vieren. Ting Zhu was de grote uitblinkster bij China met maar liefst 29 punten.