De Nederlandse hockeyers zijn slecht begonnen aan de 37e en laatste editie van de Champions Trophy. De ploeg van bondscoach Max Caldas verloor zaterdag in Breda met 2-1 van olympisch kampioen Argentinië door een tegendoelpunt in de laatste minuut.

Oranje kwam in de veertiende minuut nog wel op voorsprong door een tip-in van spits Mirco Pruyser. Specialist Gonzalo Peillat maakte na ruim een half uur uit een strafcorner de gelijkmaker namens Argentinië. In de absolute slotfase bezorgde de 36-jarige Matias Paredes zijn land de drie punten.

Nederland won vorig jaar in Londen tijdens de Hockey World League nog met 6-1 van Argentinië, dat na de verrassende triomf bij de Olympische Zomerspelen van Rio de Janeiro in 2016 bezig is om de verouderde selectie te verjongen. De Zuid-Amerikaanse ploeg van de nieuwe bondscoach German Orozco telt in Breda liefst negen dertigers.

Oranje speelt zondag in Breda tegen België zijn tweede groepsduel (aanvang: 14.00 uur). Daarna volgen nog wedstrijden tegen Pakistan (dinsdag), Australië (donderdag) en India (zaterdag). De nummer één en twee na de groepsfase plaatsen zich voor de finale van volgende week zondag.

Pruyser maakt de 1-0

Pruyser maakt de 1-0
Pruyser maakt de 1-0
Foto: ANP

Flink overwicht

Nederland, met Sam van der Ven in het doel, had de hele wedstrijd een flink overwicht tegen de Argentijnen, maar Oranje verzuimde om zijn kansen te benutten. Argentinië toonde zich een stuk effectiever in de afronding.

De eerste grote mogelijkheid was voor Jeroen Hertzberger, die vorige week tegen Frankrijk zijn tweehonderdste interland speelde. Hij knalde de bal in kansrijke positie over het doel. Kort daarna was het alsnog raak voor Oranje. Pruyser tikte van dichtbij in na een strakke pass van Lars Balk (1-0).

In het tweede kwart kreeg Nederland de eerste strafcorner. Het schot van Sander Baart werd gekraakt waarna de Argentijnse afweer de rebound van Bob de Voogd eveneens nog net blokkeerde. Oranje moet het in Breda zonder strafcornerspecialist Mink van der Weerden (enkelblessure) doen. Ook Billy Bakker (vaderschap) en Sander de Wijn (studie) ontbreken voor eigen publiek in de Nederlandse selectie.

Aanvoerder Seve van Ass kwam uit de tweede en derde strafcorner evenmin tot scoren. Argentinië benutte in de 34e minuut meteen de eerste strafcorner. Peillat klopte Van der Ven met een hard schot: 1-1. Daarna lieten met name De Voogd, Glenn Schuurman en Thierry Brinkman grote kansen liggen. Paredes sloeg in de slotfase wel toe: 2-1.

"Dit is echt heel jammer'', verzuchtte Hertzberger na het duel tegen de NOS. "We hebben in deze wedstrijd heel weinig weggegeven en zelf veel kansen gecreëerd. Als we wat scherper in de afronding waren geweest, hadden we zeker drie keer kunnen scoren.''