Team Brunel is niet goed van start gegaan in de slotetappe van de Volvo Ocean Race. De Nederlandse boot van schipper Bouwe Bekking ligt na een dag varen op flinke achterstand van de twee concurrenten voor de eindzege: Dongfeng en Mapfre.

Team Brunel moet na de openingsfase van de allesbeslissende proef al 23 zeemijlen (ruim 42 kilometer) goedmaken op Dongfen en Mapfre.

"Dit is niet het ideale scenario. Dat moge duidelijk zijn", erkent Bekking vrijdag in zijn dagelijkse blog op de officiële website van Team Brunel.

De zeven boten zetten na vertrek uit de Zweedse stad Göteborg eerst koers richting de Deense stad Aarhus, waar in de haven een boei lag waar ze omheen moesten.

Den Haag

De boten varen nu om Denemarken heen richting Noorwegen en gaan dan de Noordzee op, voor de laatste 'sprint' richting de finish in Den Haag.

"Boven Schotland is zich een hogedrukgebied aan het ontwikkelen", weet Bekking. "Dat trekt richting Nederland. Hopelijk komt dat snel genoeg om de beide rode boten min of meer af te stoppen, zodat wij van achteruit dichterbij kunnen komen."

Brunel, Dongfeng en Mapfre hebben allemaal evenveel punten. De boot die als eerste aankomt in Den Haag, wint de dertiende editie van de Ocean Race.