De Nederlandse handballers zijn er woensdagavond niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK van volgend jaar. De formatie van bondscoach Erlingur Richardsson verloor de return tegen Zweden in Kristianstad met 26-20.

Oranje won de heenwedstrijd afgelopen zaterdag in Den Bosch nog verrassend met 25-24, maar de uitslag in die wedstrijd was dus niet hoog genoeg om het WK te bereiken.

De Nederlandse mannen, die de laatste jaren in de schaduw staan van de veel succesvollere vrouwenploeg, deden slechts één keer mee aan de mondiale titelstrijd (1961).

Oranje vertrok nog wel met een goed gevoel naar Scandinavië, maar Zweden werkte de onverwachte nederlaag uit de heenwedstrijd vrij overtuigend weg. Bij rust leidde de viervoudig wereldkampioen en nummer twee van het afgelopen EK al met 14-7.

Kloof

In de tweede helft bood Nederland wel wat meer tegenstand, maar het lukte de equipe van Richardsson niet om de kloof te dichten. Zweden zette af en toe aan en liep dan weer eenvoudig uit naar een ruimere marge.

Jeffrey Boomhouwer maakte de laatste goal voor Nederland, maar ook dat fraaie doelpunt kon het krachtsverschil met Zweden niet verbloemen. De Scandinaviërs bleken een maatje te groot en mogen naar het WK van volgend jaar in Duitsland en Denemarken.