Jorien ter Mors verwacht bij haar nieuwe werkgever Team IKO de perfecte omgeving te vinden om volledig voor het langebaanschaatsen te gaan. 

De 28-jarige Twentse, die jarenlang de langebaan combineerde met shorttrack, werd maandag in Groningen gepresenteerd bij Team IKO. De hoofdsponsor heeft zich tot en met de Olympische Spelen van 2022 aan de schaatsploeg verbonden.

Naast sprintwereldkampioene Ter Mors maken komend seizoen Letitia de Jong, Jutta Leerdam, Bo van der Werff, Lennart Velema, Martijn van Oosten, Joost Born, Niek Deelstra en Daan Baks deel uit van Team IKO. De gebroeders Erwin en Martin ten Hove fungeren als coach.

Ter Mors denkt dat de schaatsers elkaar naar een hoger niveau kunnen tillen. "De mannen zijn voor mij ideaal om achteraan te schaatsen en ook met de vrouwen kan ik goed trainen", aldus de schaatsster.

"Ik geloof in de vernieuwende visie van het team en ik vind het leuk om samen met Team IKO te gaan ontdekken hoe we mijn sportieve route het beste kunnen invullen."

Shorttrack

Drievoudig olympisch kampioene Ter Mors kwam op de Winterspelen van 2014 en 2018 zowel op de langebaan als in het shorttrack in actie. In Pyeongchang nam ze dit jaar afscheid van het shorttrack met een bronzen medaille op de relay.

Op de langebaan heeft Ter Mors in Zuid-Korea de 1.000 meter gewonnen, na vier jaar eerder in Sochi al goud te hebben gepakt op de 1.500 meter en de ploegachtervolging.

Ondanks die successen kwam ze na het stoppen van haar ploeg Team Afterpay op straat te staan en moest ze op zoek naar een nieuwe ploeg. Mede dankzij een oproep via LinkedIn kwam Team IKO op haar pad.

Ambities

Hoewel het sponsorcontract met de schaatsploeg tot en met de Spelen van 2022 loopt, kijkt de teamleiding nog verder vooruit.

"Ons doel is om stap voor stap het team te laten groeien en toe te werken naar de Olympische Spelen van 2022 en 2026'', staat in een verklaring.

"Met het aantrekken van Jorien komt dit proces in een stroomversnelling terecht. We mogen ons op dit moment zelfs de tweede ploeg van Nederland noemen."

Lotto-Jumbo blijft met olympisch kampioenen Sven Kramer, Kjeld Nuis en Carlijn Achtereekte de grootste ploeg van het land. Door de huidige onzekerheid over voldoende geldschieters zitten veel Nederlandse schaatsers nog altijd zonder contract voor komend seizoen.