Laura Smulders heeft zaterdag in Baku voor het eerst in haar carrière de wereldtitel in het BMX veroverd.

De 24-jarige Gelderlandse pakte op de lastige baan in de hoofdstad van Azerbeidzjan goud vóór haar jongere zus Merel Smulders en haar landgenote Judy Baauw.

Smulders passeerde in een bocht de Amerikaanse Alise Willoughby die onderuit ging. Dat zorgde ervoor dat Merel Smulders en Baauw achter Laura Smulders voor een geheel oranje podium konden zorgen.

Smulders, die in 2014 bij de WK in Rotterdam de wereldtitel veroverde op het onderdeel tijdrit, kon de uitslag van de finale bijna niet geloven.

"Ik heb echt een superdag gehad. In de finale was ik bij de start niet als beste weg, maar maakte ik meer snelheid op het tweede stuk. In de bocht zag ik mijn kans en moest die grijpen. Daarbij raakte Willoughby mijn achterwiel en kwam ten val. Toen ik over de finish kwam, hoorde ik dat Merel en Judy achter mij tweede en derde werden. Wat een supervet podium."

Mannen

Bij de mannen eindigde Joris Harmsen net naast het podium. De 25-jarige Brabander kwam in de finale niet verder dan de vierde plaats.

De andere Nederlander, Dave van der Burg, kende daarin een ongelukkige valpartij en werd daardoor teleurstellend achtste en laatste.

De absolute topfavoriet Niek Kimmann werd opvallend genoeg na een mislukte start al in de halve finales uitgeschakeld.

Indy Scheepers had eerder op de dag al op knappe wijze de wereldtitel bij de junioren veroverd, terwijl Ian van Heugten in die leeftijdscategorie genoegen moest nemen met de zevende plaats.