De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League een belangrijke stap gezet op weg naar het finaletoernooi. Oranje won donderdag verrassend van Europees kampioen Servië.

In het Topsportcentrum in Rotterdam trok Oranje, na vier wedstrijdpunten te hebben overleefd, met 3-2 aan het langste eind: (15-25, 19-25, 29-27, 25-17 en 20-18).

De ploeg van bondscoach Jamie Morrison, die woensdag nog onverwacht verloor van Italië (3-2), sloeg zelf op het zesde matchpoint toe. Nederland stijgt dankzij de zege naar de vierde plaats.

Morrison startte met passer-loper Anne Buijs en libero Kirsten Knip. Dat tweetal verving Celeste Plak en Myrthe Schoot in het basisteam.

Nederland had geen antwoord op het spel van Servië, waar diagonaalspeelster Tijana Boskovic uitblonk. In oktober, toen Servië en Nederland in Baku tegenover elkaar stonden in de EK-finale, had Boskovic met 29 punten ook al een hoofdrol.

Herboren

De partij leek na drie sets klaar, maar Oranje overleefde drie matchpoints en leek herboren. Na overtuigende winst in set vier, met een sterke Plak, had Nederland in de vijfde set ook steeds een kleine voorsprong. Servië kwam langszij en beide teams kregen kans de partij te beslissen. Nederland deed dat uiteindelijk bij de zesde kans.

"Dit was een zware bevalling. We zijn erin blijven geloven en hebben gespeeld met ons hart. De ontlading is groot", zei Plak direct na de wedstrijd tegen Ziggo Sport.

Middenspeelster Yvon Beliën was trots op de veerkracht die Oranje in Rotterdam toonde. "Het liep de eerste sets niet. We kwamen er niet echt door. Toen dachten we: nu is het klaar. Eindelijk hebben we Servië een keer te pakken."

Laatste speelronde

Volgende week is voor de nummer vier van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de laatste speelronde. In Stuttgart neemt Oranje het achtereenvolgens op tegen Turkije (12 juni), China (13 juni) en Duitsland (14 juni).

De nummers één tot en met vijf van de eindstand spelen samen met organisator China van 27 juni tot en met 1 juli in Nanjing het finaletoernooi van de Nations League.