De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag hun derde nederlaag geleden in de Nations League. In het Topsportcentrum van Rotterdam was Italië in vijf sets te sterk voor het team van bondscoach Jamie Morrison.

De setstanden waren 18-25, 25-23, 19-25, 25-15 en 15-8. De afgelopen jaren was Nederland nog vaak te sterk voor het Italiaanse team, dat wel een plaats hoger (zevende) op de wereldranglijst staat. 

Nederland staat met acht overwinningen tegen drie nederlagen stevig bij de beste vijf landen, die samen met gastland China om de titel gaan strijden.

De ploeg moet nog wel vol aan de bak, te beginnen op donderdag in Rotterdam tegen het sterke Servië. Volgende week zijn in Stuttgart wereldkampioen China, Turkije en Duitsland de laatste tegenstanders.

"We hebben het zelf laten liggen", zei aanvoerster Marit Balkestein-Grothues. "Italië is echt een alles-of-nietspelletje gaan spelen en wij maakten gewoon te veel fouten. We moeten nu het hoofd leegmaken."

Na vijftien poulewedstrijden zijn de eerste vijf ploegen in de eindstand verzekerd van deelname aan de finaleronde van eind deze maand.

Mannenploeg

De Nederlandse mannenploeg sloot woensdagavond de groepsfase van de Golden European League af met een zege op Slovenië. Oranje won in Maribor met 3-1 (25-19, 25-23, 23-25 en 25-14).

De overwinning betekende dat het team van bondscoach Gido Vermeulen als tweede eindigde achter Turkije. Al voor de wedstrijd wist Nederland dat het geen poulewinnaar meer kon worden en om die reden niet geplaatst is voor de Final Four van het nieuwe landentoernooi bij de mannen.

Nimir Abdelaziz was de uitblinker aan Nederlandse zijde. De ploeg won de eerste en tweede set, maar moest de derde set aan de thuisploeg laten. In het vierde bedrijf rekende Oranje resoluut af met de Slovenen.