Dertien mensen zijn dinsdag in België opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij matchfixing in het tennis. Ook in Nederland is Europol in kader van het onderzoek in actie gekomen.

Het onderzoek wordt geleid door justitie in België. In totaal zijn er dinsdag 21 huiszoekingen verricht in de zaak. Ook in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Slowakije en de Verenigde Staten kwam Europol in actie.

Volgens het federaal parket in België gaat het om een Belgisch-Armeense bende die wedstrijden in het Future- en Challenger-circuit illegaal beïnvloed heeft. Daarbij werden fysiek geweld en bedreigingen niet geschuwd.

Bendeleden gokten op de tenniswedstrijden, waarbij de winst volgens het Belgische openbaar ministerie hoog opliep. De Belgische Kansspelcommissie werd in 2015 getipt door wedkantoren over de bende die sinds 2014 actief zou zijn.

De opgepakte personen worden verdacht van matchfixing, corruptie, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Bij Future- en Challenger-toernooien bedraagt het prijzengeld zo'n 5.000 tot 15.000 euro. De wedstrijden worden doorgaans niet gefilmd, maar het scoreverloop van de partijen is wel live te volgen op internet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!