Niet de Zuid-Afrikaan Liam O'Brien, maar een pijnlijke maag was zaterdagavond de grootste tegenstander van Michael van Gerwen bij de World Cup of Darts in Frankfurt. Desondanks bereikte hij samen met Raymond van Barneveld probleemloos de kwartfinales.

Vlak voor de wedstrijd voelde van Gerwen, die samen met 'Barney' de titel van Nederland hoopt te prolongeren bij het prestigieuze toernooi voor landenteams, zich niet helemaal goed en moest hij zelfs overgeven.

"Normaal gesproken eet ik nooit wat vlak voor de wedstrijd, maar hier is dat anders, omdat je soms erg lang moet wachten. Ik nam een broodje en dat viel slecht. Mijn maag was een beetje van streek, maar dat kan gebeuren. Ik won die wedstrijd gewoon met 4-0 en daar gaat het om. Ik mankeer verder niets."

Van Barneveld stond vervolgens tegen Devon Peterson ook geen leg af, waardoor Nederland zich eenvoudig bij de laatste acht voegde.

WK

In de kwartfinale treden de titelverdedigers zondagmiddag in het hol van de leeuw aan tegen Duitsland, dat verrassend te sterk was voor Noord-Ierland.

"Ze hebben natuurlijk de zaal mee, maar het zijn subtoppers, niet de absolute top", meent Van Gerwen. "We moeten gewoon makkelijk van ze winnen. Punt uit."

Van Barneveld heeft nog een extra reden om gemotiveerd aan te treden tegen het Duitse duo Max Hopp en Martin Schindler. "Het publiek zingt hier constant 'zonder Nederland gaan we naar het WK'. Ik denk dat we dat maar eens recht moeten gaan zetten."

Na de kwartfinales worden ook de halve finales en de eindstrijd zondag al afgewerkt. Naast Nederland gelden Engeland en Schotland als de favorieten voor de titel.