De Nederlandse handbalsters hebben de EK-kwalificatie zaterdag zoals verwacht afgesloten met een monsterzege op het zwakke Kosovo. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen, die al zeker was van een EK-ticket, won in Almere met 42-16.

Omdat er niks meer op het spel stond, gaf Thomsen - die vaste waardes Lois Abbingh, Yvette Broch, Estavana Polman en Angela Malestein miste door blessures - speeltijd aan internationals die normaal niet in de basis staan bij Oranje.

Talenten als Anouk Nieuwenweg (21), Delaila Amega (20), Dione Housheer (18) en Larissa Nusser (18) kregen de kans om zich in de kijker te spelen bij de bondscoach en stelden niet teleur.

Nieuwenweg was met acht treffers de topscorer in het uitverkochte Topsportcentrum. Lynn Knippenborg scoorde zeven keer, terwijl tieners Nusser en Housheer beiden zes goals maakten. Amega schoot vier keer raak.

Zwakke broeder

Nederland plaatste zich donderdag door een nipte uitzege op Wit-Rusland (28-29) al voor het EK, dat van 30 november tot en met 16 december wordt gehouden in Frankrijk.

Twee jaar geleden veroverde Oranje bij het vorige Europees kampioenschap zilver na een nederlaag in de finale tegen angstgegner Noorwegen.

Kosovo was de zwakke broeder in groep 7 van de EK-kwalificatie. Het Balkanland sluit de campagne af zonder een punt. Nederland won vorig jaar oktober de uitwedstrijd in Pristina met 12-40.

Oranje won vijf van zijn zes duels in de kwalificatiereeks. Alleen het thuisduel met Hongarije ging verloren (22-23).