Bondscoach Helle Thomsen heeft in haar handbalselectie twee wijzigingen moeten aanbrengen voor de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden. Lois Abbingh en Yvette Broch zijn niet fit en worden vervangen door Merel Freriks en Esther Schop.

Begin mei werd al bekend dat Estavana Polman en Angela Malestein geen deel uitmaken van de selectie. Polman is nog altijd geblesseerd en Malestein mist wedstrijdritme na het breken van haar neus en een vinger.

De handsbalsters spelen donderdag in Minsk tegen Wit-Rusland en twee dagen later neemt Nederland het in het uitverkochte Topsportcentrum in Almere op tegen Kosovo.

De ploeg van Thomsen leidt in poule zeven met zes punten uit vier duels, evenveel als Hongarije, dat een slechter doelsaldo heeft. Wit-Rusland heeft vier punten en Kosovo staat nog op nul.

Een zege op Wit-Rusland in Minsk volstaat om zeker te zijn van deelname aan het EK eind december in Frankrijk. Het team van Thomsen won de thuiswedstrijd riant met 33-21.

Twee jaar geleden op het EK in Zweden moest Oranje zich tevredenstellen met de tweede plek. Noorwegen bleek in de finale net te sterk.