De Nederlandse hockeyers missen volgende maand twee belangrijke spelers op de Champions Trophy. Mink van der Weerden en Billy Bakker moeten de laatste editie van het toernooi aan zich voorbij laten gaan.

Strafcornerspecialist Van der Weerden ontbreekt vanwege een enkelblessure en aanvoerder Billy Bakker is niet geselecteerd omdat hij bijna vader wordt.

De talentvolle aanvaller Terrance Pieters van H.C. Almeerse maakt voor het eerst deel uit van de selectie tijdens een eindtoernooi.

"De doelstelling is dat Mink weer helemaal pijnvrij kan hockeyen. Dat is nu nog net niet het geval. Reden voor ons om hem niet te selecteren", aldus bondscoach Max Caldas.

"Billy en zijn vriendin verwachten hun eerste kind als de Champions Trophy gespeeld wordt. Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi het is vader te worden. Ik kan en wil hem niet vragen zich in die periode ook te focussen op het team en zijn sportprestatie."

Van Eldonk

Caldas werkte het afgelopen half jaar met een selectie van 28 man. Tien spelers uit de voorlopige selectie hebben te horen gekregen dat er in de definitieve groep geen plaats voor ze is.

Naast Van der Weerden en Bakker zijn dat Tristan Algera, Roel Bovendeert, Martijn Havenga, Jip Janssen, Bjorn Kellerman, Derck de Vilder, Maurits Visser en Berend van Eldonk. Van Eldonk, keeper bij Rotterdam, stelt zich om studieredenen voorlopig niet voor Oranje beschikbaar.

Jeroen Hertzberger, die onlangs na ruim anderhalf jaar afwezigheid weer bij de trainingsgroep van Oranje werd gehaald door Caldas, heeft wel een plek gekregen in de selectie.

De Champions Trophy vindt van 23 juni tot en met 1 juli plaats in Breda. Argentinië, Australië, België, India en Pakistan zijn de andere deelnemers in de Brabantse stad.

De internationale hockeyfederatie FIH besloot twee jaar geleden om de Champions Trophy van de volle agenda te gaan halen. De laatste Champions Trophy voor vrouwen wordt in november in China gehouden.