Voor Joost Luiten zit het BMW PGA Championship er al na twee ronden op. De 32-jarige Rotterdammer wist zich vrijdag weliswaar iets te verbeteren ten opzichte van zijn eerste ronde, maar net niet genoeg om de cut te halen.

Luiten had op de baan in Wentworth 71 slagen nodig voor zijn tweede omloop, één onder het baangemiddelde (vijf birdies, vier bogeys).

Een dag eerder was hij binnengekomen na 73 slagen. Met een totaal van 144 moet Luiten naar huis. Hij had één slag minder moeten doen om ook in het weekeinde te mogen spelen op het hoog aangeschreven toernooi uit de Europese Tour, dat over een prijzenpot van 6 miljoen euro beschikt.

Luiten werd vorige week op de Belgian Knockout, een nieuw toernooi met een alternatieve opzet, ook al vroeg uitgeschakeld.

De Noord-Ier Rory McIlroy gaat aan kop in Virginia Water met 132 slagen. McIlroy heeft drie slagen voorsprong op zijn eerste achtervolgers.

Zesde toernooizege

Luiten boekte in februari op de Oman Open zijn zesde toernooizege op de Europese Tour en speelde daarna nog het World Golf Championships-Mexico Championship en het India Open.

Nederlands beste golfer kreeg in die periode echter steeds meer last van zijn linkerpols, als gevolg van overbelasting. Een sportarts adviseerde hem rust te nemen, waardoor hij zich moest afmelden voor het WK matchplay.

Hij maakte vorige maand zijn rentree met een negende plaats bij de Trophée Hassan II in Marokko, waarna hij op de China Open als 25e eindigde. In België overleefde hij vervolgens de eerste knock-outfase niet.